2012. január 8., vasárnap

Fülmizéria

Hét elején írt Tüsike gazdája, hogy nem tetszett a "ded" füle és elvitte orvoshoz. A doki szerint erősen fülrühes. Kitisztította és kapott egy fülcseppet, ami minden ellen hat a parazitákat kivéve.
Mivel a fülrüh fertőző, azonnal elvittem Anit és Pepit, Tüsi volt szobatársait az orvosunkhoz. Mindjárt vettek a fülükből mintát, de abban atkának nyomát sem találták. Viszont valóban nagyon tele volt mindkettejük füle kocsikenőccsel. Így jobbnak látták, ha másnap altatásban alaposan kitakarítják és átvizsgálják.
A diagnózis bakteriális fertőzés, valamint lukas dobhártyák. A kezelés antibiotikum szuri, napi csöpögtetés Otodine folyadékkal. És hetente orvosilag átmosás salsollal. Nem kis időbe fog telni, mire teljesen rendbe jönnek.
A diagnózis ismeretében azonnal szóltam Tüsike gazdijának. Elvitték egy másik orvoshoz és már ő is a megfelelő kezelést kapja. (Azt hittem, ilyesmi Németországban nem fordulhat elő csak nálunk.)
Nagyon bánt. De soha nem láttuk, hogy vakarnák vagy ráznák a fülüket.
Minden esetre a napokban mindenki fültisztításban és ellenőrzésben részesül. Ettől nem leszünk népszerűek, de nincs mese.
És ezt is rendszeresen ellenőrízni kell eztán. Úgy látszik, az hogy nem vakarják nem jelent semmit.

3 megjegyzés:

Gabi, Berlin írta...

Drukolok, hogy több cicánál már ne legyen gond! Tüsike holnap megy kontrollra, majd megírom, mi van vele. Szerintem tök jól van.

Lolamoon írta...

Nem gyakori, de azért Németországban is vannak "érdekes" állatorvodok. Egyszer láttam egy idősebb dokit (régi iskola, régi szokások), egy kecsketenyésztő hívta ki. Mindegy melyik kecskének mi volt a baja, akkor is antibiotikum injeciót kaptak és kész. Mert ugye, az mindenre jó.

Sunlight írta...

Az en cicam gennyes fulgyulladast kapott es semmi jele nem volt. Illetve mire lett, addigra fortyogott a genny a fuleben. Ragtam magam hol hibaztam el, de nem volt jele. Nem vakarta, nem razta. :( Most mar jol van, de a gyogyulassal egyensulyzavar is jott. :( Csak remelem, hogy elmulik. Viszont azota minden cicam 'utal' egy kicsit, mert mindenkinek kitakaritottam a fulet, ami nem kis feladat, mert 14 itthoni cicam van. Az utca cicak fultakaritasa, ellenorzese meg folyamatban van, letszamukat (kb 30) es nem szeretem erzeseiket tekintve lehet lesz akinek sose tudom megnezni. De igyekszem.