2013. április 23., kedd

Az elszökött kijárós macskák esete

Ma négy olyan telefonálóm volt, aki az elszökött kinti/kijárós cicája helyett szeretett volna másikat.

Ez a dolog, nem fér a fejembe.
Miért szökne el egy macska onnan, ahol jó dolga van és ahol amúgy szabadon jön, megy amerre kedve tartja?
Márpedig a kijárós macskáknak ez rendes szokása. Legalábbis abból ítélve, amit az érdeklődők mondanak. Akit nem ellopnak az elszökik.

Az a temérdek macska is bizonyára elszökött, aki elütve fekszik az utakon.

Ez a szerencsétlen macska egy éjszakai sétája során találkozott három kutyával az utcánkban. Hiába rohantam ki és próbáltam egy lapáttal közbeavatkozni. Csak akkor engedték el, mikor arra jött egy kocsi. Neki már késő volt.
A gazdája szerint bizonyára elszökött azért nem ment haza.

Mennyivel kényelmesebb arra gondolni, hogy a kedvencünk elszökött mint arra hogy baja esett azért nem jött haza.

Természetesen van olyan eset, amikor egy bent tartott cica valóban megszökik. A kíváncsiság nagy úr és nincs olyan gazdi, aki mindig mindenre gondol és sose hibázik. Az egészen más helyzet. Csak a remény marad.


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

En erre meg azt mondom, hogy ne itelj.
En esetem a kis Cilivel, mar egy eves volt, sterilizalt, oltott kis gyonyoru szelid macska, ki nem ment az utcara, csak itt a kertben, meg a szomszed parlagjan uldozte a tucskot bogarat...
egy hete eltunt...ki van plakatozva, vegigjaruk az utcakat, nincs elutve...(nalunk nem igazan igyekeznek az elutott allatot osszeszedni).
Masra nem gondolok, csak, hogy elloptak.
Azt meg te ne tudd meg, hogy en mit erzek.
Es meg megkerlek arra, hogy ne itelkezz felettunk, mert kiengedjuk a macskakat, mert ha nem fajmacska, csak kozonseges, akkor neki sem jo, ha nem mehet ki...
Akkor miert sterizaljuk? Csak azert hogy ne pisiljen a kanapera? avagy, hogy a hormonok ne mukodjenek es ne koboroljon, meg verekedjen a kandur es ne szaporodjon a nosteny?
En nem tudnek es nem is akarok het macskat bent tartani a hazban, holott szobatisztak, es meg a viragokat is beken hagyjak.A masik harom udvari macska be sem jon.
Judit

Névtelen írta...

Bocs, nem tudom, ha ertheto volt, az osszes macskam sterilazv es oltva van.
Judit

Bóbita írta...

Ellopták. Ez olyan megnyugtató. Sőt!! Jobb helyre került, mint nálad volt - gondolhatod.
Már egy éves volt - írod. Hát éppen most ment el tavaszi udvarlásra, vagy udvaroltatásra, mert ivarérett lett. Eddig azért nem ment el, mert nem láttad, vagy mert kölyök volt még. Lehet, hogy betegen kínlódik v.hol elbújva egy jó bunyó után, Vagy kutya tépte meg, vagy ember ártott neki. Néhány nap kínlódás, és vége.
A "fajmacska" jól el van bent, ha meg közönséges, akkor neki sem jó, ha nem mehet ki.... - Ez nagy szamárság.
Igen. Azért sterilizáltasd, hogy ne verekedjen, ne legyenek kölykök, ne terjesszen betegségeket, ne piszkálja a madarakat stb.stb.stb.
A kinti macskákat nem ellopni szokták, hanem 2-3 év alatt végez velük egy autó, vagy egy kutya, vagy egy ember. Nem fekszik le szépen a járda szélére, hogy megtaláld. Elvánszorog egy eldugott helyre és ott fog elpusztulni. Van csodás kivétel, de az csak kivétel. A statisztika szerint 97 %-uk kb. 3 évig él.
Most akkor csak 9 macsek van nálad.
Mind a 9 sterilizálva és oltva ?? Az jó sok pénzbe kerülhetett. Véleményed mégis az, hogy minek ...

óvónéni írta...

A saját macskámat tudom felhozni példának, amelyik nem fajmacska, nem jár ki, egyedül van - és mégis ivartalanított. Egy pillanatig se bántam meg. Kedvesebb lett, nyugodtabb és nem fél annyira a vendégektől. Megszűntek a tüzeléssel járó kínlódások. A macska most lesz 10 éves.
Megszámlálhatatlanul sok gazdátlan macskakölyök és kóbor macska van. A felelős állattartással, amibe az ivartalanítás is beletartozik (néhány kivételtől eltekintve, mint pl. a hivatalos tenyésztés), a kóbor állatok számát csökkenteni lehetne. Ezt a hozzáállást nem lehet eléggé hangsúlyozni, "népszerűsíteni". Nem tudom, elfogadod-e Nyafka, amit a blogomon kaptál tőlem, szólj, ha zavar, és akkor leszedem. Mindenesetre én azt remélem, több ember idetalál és felkelti a figyelmét, talán változtat is a szemléletén mindaz, amit írsz, amit ez a blog képvisel.

Névtelen írta...

Bobitanak, igen, az osszes mavcskam ivartalanitva van, tehat a kintiek is, annak meg ne tudd az arat, hany hetig viseltem a nyomat.
Es igen elloptak, elvittek, mert nem ment tavaszi udvarlasra, mivelhogy mar hat honapos koraban ivartalanitva lett.
Es igen, azt remelem, jobb helyre kerult es eccer csak kiendgedik es visszajon hozzam, ugy ahogy az oreg macssom visszajott 5 het utan.
Es a velemenyem meg mindig az, hogy nincs szivem bent tartani oket. Felmerult egy par megoldas, arra hogy ne menjenek vilagga, viszont ahhoz tars is kell.
Ovoneninek meg irom, egy macskaval konnyu.
Ha panelba laknek konnyebb volna, nem jonnenek a szomszed macskai es macskakolykei, nem szednem ossze.
Itt meg orulok, hogy hozzam jonnek, nem a Dunaban vegzik.

Nyafkamacska írta...

Nem ítélek. Már csak azért sem, mert sajnos nekem is van olyan macskám aki nem bírja bent és kijárt.
Folyamatosan görcsben van a gyomrom miattuk. És ha egyszer ne adja ég nem jön haza, nem arra fogok gondolni hogy kivándorolt Amerikába.
A fajtatiszta macska is macska. Legfeljebb ő generációk óta nem tette ki a lábát a lakásból ezért jól elvan bent. De ez nem a fajtán múlik, hanem az egyeden.

Nyafkamacska írta...

Óvónéni: Nem zavar, sőt! Nagyon megtisztelő.
Csak nem tudok mit kezdeni az ilyesmivel.

Névtelen írta...

Az én macskám is szökik. Ki-be járhat a lakásba, bent mindig van kajája is. Van nagy udvar ahol ellehetne. De Ő minden nap elcsatangol, úgy kell visszahozni esténként valamelyik sokadik szomszédtól. A nyakában van a telefonszámom állandóan új helyről hívnak, hogy menjek érte :) Most lesz öt hónapos a csajozáshoz még szerintem kicsi, de ha az orvos javasolja lehet, hogy ivartalanítjuk hátha attól kevésbé lesz kalandvágyó. Más ötletem nincs. Bezárni nem akarom.