2010. július 23., péntek

Veszettség



A bejegyzés apropója egy macska. Aki nem akarta, hogy megmentsem és ezt a nemakarást harapással nyomatékosította.

A veszettség a legelterjedtebb vírus okozta zoonosis, állatról emberre terjedő betegség. A fertőzés egyik állatról a másikra - vagy emberre - harapással szokott terjedni. A vírus a maráson kívül ritkán belégzéssel is terjed. Az ember ilyen módon olyan barlangokban való huzamos tartózkodás alkalmával fertőződhet, amelyekben fertőzött denevérek laknak.
A veszettség heveny lefolyású, vírus okozta betegség, amely emlősökben, beleértve az embert is, a klinikai tünetek megjelenését követően rendszerint halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladás formájában zajlik le.
Az emberek veszettségének lappangási ideje többnyire 2 hét és 3 hónap között változik, átlagosan 6 hét, de lehet akár csak 5 nap is, attól függően, milyen messze van a harapás helye az agytól. A kezdeti tünetek fejfájás, fokozatosan súlyosbodó rosszullét, a marás helyének viszkető, égő fájdalmassága. Ezt magas láz, nyálzás, nyugtalanság, dühöngési rohamok és görcsök követik. A víz látványától, a vízcsobogás hangjától is fájdalmas görcsök keletkeznek az állkapcsi-, torok- és légzőizomzatban (hidrofóbia, azaz a víziszony stádiuma). A görcsös idegállapot bénulásokba megy át. A bénulás ott kezdődik, ahol a vírus a szervezetbe jutott, és könyörtelenül halad felfelé. A klinikailag megnyilvánuló betegség következetesen halállal végződik. Az emberi veszettség megbetegedések azon szakaszában, miután a tünetek kialakultak, az orvostudomány már nem tehet semmit.
A szörnyű kínok közt, rendszerint halállal végződő megbetegedés elleni védelem szempontjából tehát létfontosságú a MEGELŐZÉS.

Magyarországon a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező. A macskáké, különösen a kijárósoké ajánlott. A vadon élő rókákat szervezetten, preparált táp kihelyezésével vakcinázzák. Ennek köszönhetően a betegség nálunk visszaszorult.
DE NEM TŰNT EL! Egy kóbor állat támadásakor, harapásakor MINDIG gondolni kell rá.
Teendők:
Induljunk ki abból, hogy a kóbor állat a harapás után elszaladt, tehát nem lehet megfogni és elvinni megfigyelésre.
Legfontosabb a seb azonnali fertőtlenítése. A helyszinen bő vízzel ha nincs más. Nagyon jó szolgálatot tesz a patikában kapható Hyperol tabletta.
Utána a lehető leghamarabb fel kell keresni a sebészetet. Ahol a sérülést szakszerűen ellátják és beadnak egy tetanusz injekciót. Itt kell kérni, ha maguktól nem tudják mi a dolguk, egy ambuláns lapot, jegyzőkönyvet, valamit amivel fel lehet keresni az ÁNTSZ illetékes kirendeltségét. Az ÁNTSZ-hez ajánlatos jégakkuval érkezni, mert némi papírmunka után itt adják ki a vakcinát. Amiből 5 adag jár és hűtést igényelnek. A vakcinával irány a háziorvos, aki meghatározott időközönként (0., 3. 7., 14. és 28. napon) beadja az oltásokat.
Az oltás nem fáj jobban, mint bármely tűszúrás. Utána pár óra hosszat enyhe égő, csípős érzés van. Mellékhatásként nagyon ritkán hőemelkedés jelentkezhet.
Nekem ma van a 0. nap.

6 megjegyzés:

Cat írta...

Ó, te szegény. :(

Rita írta...

hát, mit mondjak? Egyszer már én is megkaptam az oltoanyagot, csak szerencsére a környékbeliek elökeritették a bünöst (ami nem macs hanem egy kutya volt), aki egészségesnek bizonyult, ezért nem kellett megkapnom az oltásokat...brrrrr
Èn bizony féltem, de a veszettségtöl még jobban. Minden jot, kevés kellemetlenséget kivánok Neked!!!!

Nyafkamacska írta...

Köszönöm, de tényleg nem vészes.
A seb már be is gyógyult. A veszettség elleni oltás csak macera, de nem veszélyes vagy kellemetlen.A legrosszabb az egészben a tetanusz injekció. Annak a helyét még mindig érzem.

alliteracio írta...

húúÚÚÚÚ drága!! Nem semmi! De te még aránylag "könnyebben" megúsztad! :(
-Nem szokásom "reklám-linkeket" csatolni, de most nézd el nekem, és kukkold meg, hogy járt szegény lyányom pár hónapja... :o
A 13.-i bejegyzés maga a történet, a felette lévő meg egy pár fotó a kezéről, amikor levették a gipszet (IGEN! A GIPSZET!! :((((
... brrr... még most is feljajdulok, ha visszaemlékszem a sztorira!
JOBBULÁST és millpuszi! :)
-Ági-

>> http://alliteracio.freeblog.hu/tags/macskaharap%C3%A1s/

Juhizs írta...

Nem is gondoltam volna cicánál eddig, pedig logikus...
és mibe kerül ez az egész oltási folyamat?
(Nem, mintha nem érné meg a pénzt, nem úgy értem, csak érdekel)

Nyafkamacska írta...

Alliteráció:
Emlékszem a lányodra. Őt jól elintézte az a macska. A macskák ragadózók. Nagyon csúnya sérülést tudnak okozni. És a szájuk a húsevésból kifolyólag tele van mindenféle kórokozóval. A veszettségtől függetlenül is komolyan kell venni egy macskaharapást. Ez szerencsére egy kölyök volt. Én meg rutinosan kiáztattam hyperolban.

Juhizs:
Így ingyen van. És kapóra is jön, őszintén szólva. Amennyit macerálok idegen macskákat, jó is hogy immunizálva leszek.
Egyébként bárki beadathatja magának, ha pl olyan a munkája, a környezete hogy indokoltnak érzi. Akkor viszont fizetős. Úgy tudom, több 10ezer forint.