2010. október 16., szombat

Macska befogadás

Korábbra ígértem a választ Lukrécia kérdésére, de ember tervez élet keresztbe tesz. A macskák meg mind hálátlan kutyák.
Ez azonban senkit ne tántorítson el attól, hogy befogadjon egyet. Feltéve hogy ő is úgy akarja. Mert ez a lényeg.
A kóbor macskák közt vannak olyanok akik megbíznak az emberben és vannak akik menekülnek tőle.
Aki eleve fél, menekül azt hagyjuk. Csapdázni kéne, hónapokba telhet hogy megszelidüljön, ha egyáltalán.
A barátságosak közt is vannak fokozatok. Van aki elfogadja a kaját és a simogatást, de felvenni nem lehet. Az ő megfogásuk elég kockázatos, de nem reménytelen. És otthon pár hét alatt lehet belőlük ölbemacska. De az is kiderülhet, hogy nem bírja elviselni a bezártságot. És van aki önként jön, bújik, nyolcasozik. Szinte kéri, hogy vigyük haza. Vigyük, ha megtehetjük!

Ha nincs kisgyerek vagy másik állat akkor igazából nincs szükség karanténra. Azonnali külső-belső parazitamentesítésre viszont igen. Ehhez pedig egy állatorvos kell. Egyrészt mert a féreghajtókat hivatalosan csak receptre adják, másrészt mert az állat súlya szerint kell adagolni. Ha nem muszáj, emiatt ne vigyük még orvoshoz. Mérjük le a macsekot és próbáljuknk szerencsét egy állatorvosnál. Többnyire megértik. Különösen, ha megígérjük hogy egy hét mulva oda visszük oltásra a cicát;-)
Oltások: A macska védelmében a legelsőnek a kombinált oltásnak kellene lennie. Ez olyan kórokozóktól is véd, amiket akár a cipőnk talpán bevihetünk a lakásba. A környezet védelme miatt pedig a veszettség elleni oltás fontos. Különösen ott, ahol kisgyerek van. Felnőtt állatnak be lehet adni egyszerre a kettőt. Kölyöknek nem. Neki adassunk kombináltat és rá 10 napra a veszettség ellenit. Az első kombinált oltás után 3 hétre kell kapnia egy ismétlőt. És akkor ha egyke benti a macsek, egy évre letudtuk az oltásokat.
Parazitamentesítésre fél évenként egy benti macskának is szüksége van.

Majd folyt.köv.

Nincsenek megjegyzések: