2012. április 19., csütörtök

Tesztoszteronnak vélt középfül gyulladás



Flopot még tavaly ősszel adtuk örökbe. Kivételesen ivarosan. Rejtett heréjű és az orvos azt ajánlotta várjuk meg a műtéttel az ivarérést, akkor jobb, biztonságosabb.
Január végén jelezték a gazdák, hogy Flop viselkedése megváltozott. Nyugtalan, kiabálós lett. Azt gondoltuk, hogy ivarérett és ennek megfelelően az orvoshoz küldtük őket. Aki azonban még korainak találta volna a műtétet. Mint utólag megtudtuk.
Aztán egyszer csak felhívott a gazdi. Kétségbe esetten, kimerülten. Nem bírják tovább. Imádják Flopot, de nem lehet kibírni amit csinál. Felváltva szórakoztatják éjszakánként, hogy a másik aludni tudjon 1-2 órát. Visszahozták. Megbeszéltük, hogy ivartalaníttatjuk a cicát, ha kimegy a tesztoszteron és lenyugszik visszakapják.
Őszintén szólva először úgy gondoltam, túlreagálták a dolgot. Aztán 2 nap múlva roppantul tiszteltem őket, amiért még nem tekerték ki a nyakát. Ezt a macskát én is visszavittem volna.
Sarkamra álltam az orvosunknál és megtörtént az ivartalanítás. Utána minden áron meg akarták mutatni a kiszedett szerveket, de nem hagytam magam :-)
Vártuk a hatást, de az nem jött. Már korábban észrevettük, hogy Flop rázza a füleit. Amikor ivartalanították, altatásban kipucolták. Volt benne szutyok, de atka nem. Azért persze kapott Advocate spotot és mi is pucolgattuk, amennyire sikerült. Sose sikerült igazán rendesen mert állandóan ment. Újra voltunk vele a rendelőben is emiatt. Ott ketten fogtuk míg a doki pucolta. Úgyhogy ma bebódítottuk és jó alaposan kitakarította. Aztán bele is nézett fülvizsgálóval. Hívta a másik ottani orvost is. Ketten két eszközzel vizsgálgatták Flop füleit mire megállapodtak benne, hogy középfül gyulladása van. A dobhártya alapesetben rózsaszín és homorú. Neki fehér és domború ami azt jelenti, hogy genny van mögötte. Ez nem fájdalmas, de kellemetlen. Feszít, úgy érzi hogy van benne valami. Megmagyarázza a nyugtalanságot, az állandó fülrázást. Nem 100%, de nagy az esély arra hogy ez okozza a viselkedési anomáliát nála. Kapott egy elhúzódó hatásu antibiotikumot és egy szteroid injekciót. Két hét múlva megyünk kontrollra, de valószínüleg előbb is észre lehet venni a viselkedésén a változást. Ha hat ez az antibigyó. Ha nem, akkor altatásban felszúrják a dobhártyáját hogy mintát tudjanak venni tenyésztésre. És akkor az alapján kell neki valami más gyógyszer. Lényeg, hogy a középfül gyulladás gyógyítható. és jó eséllyel vele gyógyul a magatartása is.
Középfülgyulladásnak is lehet nagyon örülni.

4 megjegyzés:

stiglinc írta...

"... altatásban felszúrják..." Istenem, harminc évvel ezelőtt az volt a divat a gyerekeknél, hogy azonnal felszúrják s NEM altatásban! Szerencsére nálunk csak egyszer kellett ezt átélni. Remélem ez kis vakarcs meggyógyul hamar és mindenki megnyugszik:-)

Vaci írta...

Szegény Flop :-( Nem csodálom, hogy nyugtalan és sivalkodik. Nekem nagyon sokszor volt középfül gyulladásom, fáj is, meg rossz érzés is.
Remélem hamar hatnak a gyógyszerek és végre megnyugszik +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Nyafkamacska írta...

Remélem, most már a gyerekeknél se az azonnali felszúrás megy.
Bár, sokszor megállapítottam már hogy a macskáim különb orvosi ellátást kapnak mint én.

Annika írta...

Stiglinc, a macskák kezelése merőben eltér az emberekétől. Ugyanis tűhegyes fogai és karmai vannak, amit nehezebben kezelhető példányok előszeretettel vetnek be az orvosi rendelőben... Őket még vérvételhez is el szokták bódítani, de továbbmegyek, az én cicám karomvágását sem tudtuk éber állapotában megoldani az orvosnál, pedig hárman voltunk rá..
Flopnak jobbulást kívánunk!