2012. szeptember 21., péntek

Macska AIDS


Egyike a rettegett F betűsöknek. A szakszerű ismertetése ITT található.
Ami a lényeg: fertőző, gyógyíthatatlan, halálos kórság. Védőoltás nincs ellene. Minden kijárós macskát fenyeget, de mivel főként harapás útján terjed, az ivaros kandúrok fokozottan veszélyeztetettek.
Pénz híján nem tudunk minden gondozásunkba került macskát leteszteltetni. De ha valamelyiknél felmerül a gyanú, akkor azonnal teszteltetünk. És a több évet kint lehúzott ivaros kandúrokat mindig. És ha egy macska FIV pozitív, akkor nem tudunk mást tenni, mint elaltattatni.
Nagyon nehéz döntés. A szív szakad bele.
Eddig szerencsénk volt. Csak néhány, nagyon rossz állapotú kandúr tesztje bizonyult pozitívnak. Egy súlyos beteg, szenvedő állatot is nehéz elengedni. De nála legalább azt tudom, hogy nem szenved tovább.

Mickey-t tegnap szedték össze egy parkolóban. gyönyörű volt, kedves. És FIV pozitív. Volt.

 Nyugodj békében Mickey!

Gondolkodjon el mindenki, aki az ivaros macskáit kijáratja. Aki az ivaros kolóniákat eteti. Elsősorban ők felelnek azért, hogy ezek a szerencsétlenek szaporodnak, szenvednek és kínhalált halnak.
De ők nagyon szeretik a macskákat és elégedetten veregetik meg a vállukat esténként etetés után.
Nekünk maradnak ezek az iszonyatosan nehéz döntések.
És a könnyek.

Még mielőtt valaki nekiáll az AIDS-től félve kinyírni a macskákat:
A macska AIDS kórokozója, a FIV kizárólag a macskákra veszélyes. Csak macskát betegít meg. Emberre, más állatfajra veszélytelen!
Terjedését leghatékonyabban az ivartalanítással és bent tartással lehet megakadályozni.

9 megjegyzés:

Gabi, Berlin írta...

Jaj, annyira értelek...
Szüleim telekszomszédságában van két kismacska. Nyáron szeretgettem őket: dorombolósak, édesek, imádnivalók. Kisfiúk.
És a gazda nem ivartalaníttat!
Nem rossz emberek ők, csak egyszerűcskék. És az állatorvos (!) azt mondta nekik, hogy az ivartalanítással kevésbé ellenállók lesznek. Ugye az állatorvosra hallgatni kell... Énrám nem, hiszen nem vagyok állatorvos :-((( Hab a tortán, hogy ételmaradékkal etetik őket. Például cukros túróscsuszával.
Egyébként szeretik őket, sokat simizik, állatorvoshoz viszik, de akkor is két kis halálraítélt :-(((((

Nyafkamacska írta...

Azt a barom állatorvost kéne ivartalanítani. De sajnos az ilyenek is elszaporodtak :-(

Unknown írta...

Ez borzalmas!És ha ilyen macskától születik utód?

Nyafkamacska írta...

Ha el nem vetél a nőstény, aki természetesen maga is megbetegszik, akkor betegen születnek. Nem élnek sokáig és kínhalál vár rájuk valahol a bokrok alján.

Gabika írta...

Nahát! Nahát! Hallottam már az AIDS-ről, de ez már mindenen túltesz! SZÓ SZERINT KI AKARJÁK ÍRTANI A BOLYGÓNKAT! Meg 1átalán....

Gabika írta...

Bocsika, de eztet muszáj volt megosztanom a FB-n! ha nem baj. nekünk is van macsekunk. meg más ismerősünknek is.

Nyafkamacska írta...

Nagyon nem örülnék, ha hülyeséket terjednének el a macskákról. A macska AIDS csak a macskákra veszélyes. Emberre vagy más állatfajra nem terjed!
Kiirtani vele maximum a macskákat lehet, nem a bolygót.

Unknown írta...

A macska egyutt tud elni a fiv virussal tehat az aidssel.Lehet hogy nem is betegszik meg 15 eves koràig.Felhaborito eloltani ilyen macskakat.Franciaorszagban elek es itt az alapitvanyok nem oltjak el az ilyen macskakat.Talan egyszer Magyarorszag is fejlett annyira hogy jobban utana nezzen a dolgoknak es rajojjon hogy ha ivartalanitjak ezeket a macskakat teljesen egyutt tudnak elni biztonsagban a tobbivel.Persze nem ajanlatos oket kiengedni.Gratulalok annak aki feltesz egy fenykepet egy cicàrol aki jo àllapotban van és el lett oltva.

Nyafkamacska írta...

Gratulálok annak aki a világ túlsó végéről jobban tudja, mit kéne csinálni itt.