2013. május 28., kedd

Eszterke

Eszterke nyelőcsőszűkületes kiscica. Az éhezés miatt a fejlődésben visszamaradott, apró, koboldszerű kicsi lény.
Túl van több tágításon és hihetetlen erővel küzd. Az ételért és az életért.



Eszterke nem a mi cicánk. Ismerős állatmentő csapat gondozásában van.
Nagyon drukkolok nekik.

7 megjegyzés:

Bóbita írta...

De jó, hogy betetted az Eszterkés filmet! Lefetyelni, nyalogatni nem tud pempőt?

Nyafkamacska írta...

Nem tudja lenyelni. Azért ilyen pózban kell etetni, mert a nyelőcsövén a szűkület fölött van egy tágult szakasz. Lógatva a gravitáció segít lecsúszni a kajának. Ha rendes pózban enne, akkor a tágulatban megáll a kaja és hányásra ingerli.

Bóbita írta...

Huú!Szegényke.
A fecskendő végére lehetne egy nagyon vékony kis gumicsövet ráhúzni, ami elég hosszú is, hogy ne érjen fel a fogaival a fecskendő kemény részéhez. Akkor talán megtanulná kiszívni az ételt, nem is sérülne meg a szájpadlása és a fogainak sem ártana. Talán ezt akkor lehetne megpróbálni, ha már nem annyira mohó és éhes, 1-2 hét múlva.
Vagy a fecskendő tartályának aljához, ahol a kis csövecske van, oda szabni egy erősebb és nagy, kb. 10 cm átmérőjű kör műanyag lapot picike kivágással a kis csövecskének. A nagy átmérő miatt nem tudja bekapni és a kis csövecskén óvatosan kinyomva az ételt, lassan tán megtanulja szopni azt.
Érted hogy gondolom?

Nyafkamacska írta...

Értem csak te nem ismered Eszterkét. Amilyen apró olyan vehemens ha kajáról van szó :-) Puhább műanyagot, pl. gumi szétharap és lenyel. Persze ez elakad és kezdődik a fuldoklás. A fecskendő csövét is szétharapja. Ezért azt etetés előtt le is vágja a gondozója. Most sportkupakos palackokkal és csőrös poharakkal próbálkoznak.

Bóbita írta...

Mennyi ideje gondozták már, mikor a filmet készítetted?
Mennyi idősnek vélitek?

Nyafkamacska írta...

2-3 hete? Inkább három. Közben volt több nyelőcső tágítása, ami miatt megint csak koplalnia kellett. Voltak visszaesések. Nagyon nehéz eset orvosilag is.

Fél éves körüli. De szinte egész életében éhezett és ettől nagyon visszamaradt a fejlődésben. Három hónaposnak alig néz ki. Törpekobold.

Bóbita írta...

Köszönöm az infókat.
Akkor tényleg még vehemensen kell ennie szegénykének. Biztató, hogy ennyire harcol, küzd.