2009. augusztus 2., vasárnap
Cukkini tócsni
Finom, gyors, olcsó, egyszerű ebéd a cukkini tócsni fokhagymás tejföllel. Ha Béla nem segített volna, 20 perc alatt kész. Így kicsit tovább tartott :-)
Második fogásnak pedig maradt tegnapról málnahab-torta.
Éjszaka viszont húslevest fogok főzni. Már hetek óta nagyon ennék, de ebben a kánikulában nem tudtam rászánni magam. Mára eljutottam az egyéletem-egyhalálom stádiumba.
2009. augusztus 1., szombat
Málnahab torta

Szeretek főzni, sütni. Szívesen viszek baráti találkozókra sk sütésű kenyeret, tortát. És nagyon jól esik, ha nem csak befalják, de fennhangon dícsérik, elkérik a receptjét és kérik a következő talira is. Ha ez modorosság, akkor modoros vagyok. És hogy fokozzam a modorosságomat, itt a recept:
Piskóta alap: 24 centis levehető peremű piskóta formában
5 db tojás, 5 csapott evőkanál cukor, 4 lapos evőkanál rétesliszt, 1,5 púpozott evőkanál kakaópor (szitálva, mert mindig csomós).
Minden sütögetős ismerősőmnek megvan az egyetlenjólbevált piskótasütési módszere, ezért nem részletezném. A fentiekből piskótát kell sütni. A formában hagyni kihűlni.
Málnahab:
4 deci tejszín, 3 púpos evőkanál joghurt, 3-4 evőkanál cukor, 30-35 deka málna, 4 púpozott teáskanál zselatin.
A zselatint szűk 1 deci vízben felfőzni, a málnát a joghurttal és a cukorral összeturmixolni. A tejszint habbá verni, és a málnás joghurtot egy szűrőn keresztül belecsorgatni. (Nem muszáj szűrni, de pótfogakat viselő fogysztóink rosszul bírják a proti alá sunnyogott málnamagokat :-)) Összekeverni, megkóstolni, ha kell utána lehet cukrozni, de maradjon savanykás. Állandó keverés közepette beledolgozni a zselatinlöttyöt.
Hűtőbe tenni, amíg láthatóan kezd megdermedni (kb. 10-30 perc, nehogy akkor derüljön ki, hogy izél megdermedni, mikor már a piskótán van), akkor a piskótára tölteni. Vissza a hűtőbe, kb 10-12 óra alatt dermed meg rendesen. Akkor olvasztott étcsokit csorgatni a tetejére. Rendesen elkent csokimáz tapasztalataim szerint esélytelen, a forró csoki felkapja a málnás habot és elég furin bír kinézni.
2009. július 25., szombat
2009. július 24., péntek
Miért szeretek főzni?

És miért nem szeretnek sokan? Miért zacskósleves, mirelit ezaz, porból krumplipüré a legtöbb amit sok háziasszony és családanya főz?
Sose értettem, de pár napja kapiskálom.
Egy barátnőm nyaralása alatt én járok ellátni a cicáit. Tipikus, 10 emeletes panelházi lakásban laknak. A konyhája kb 1,5*2 méter. Éppen meg lehet fordulni benne. Az un. konyhaasztalon a gyúrótáblám nem férne el. Napok óta nem volt bekapcsolva a tűzhely, mégse lehet megmaradni bent. Itt nekem se nagyon jutna eszembe kenyeret sütni vagy befőzni.
Ettől még nem lesznek egészségesek a zacskóslevesek. De már kicsit jobban értem a népszerűségüket.
A képen a fekete cica ideiglenesen állomásozik a barátnőmnél. Egy tündéri, bujós, dorombolós kiskamasz. Gazdit keres :-)
2009. július 20., hétfő
Kukoricás kenyér

Most biztos sokan a szívükhöz kapnak, hogy "Macskaakonyhaasztalontejóég!" Hát igen. Nálam ez már fel se tünik. Arra azért figyelek, hogy ha más is enni fog belőle, akkor ne gyalogoljanak keresztül a készülő kaján és a szőrüket se hullassák bele. Mégis megesett, hogy anyukámnak vittem át kalácsot és a tányért közepén egy szép fekete szőrrel adta vissza :-)
Szóval, sütöttem egy kukoricás kenyeret ami természetesen görbe lett. Viszont finom. Mikor elővettem a fényképezőt, Béla szépen melléfeküdt. Én meg valamiért lelkesebben fényképezek macskát, mint kenyeret.
A recept, nem a Béláé :-), Limara jólbevált kenyerén alapul.
Ezt az adag öregtésztát el szoktam osztani három felé és egy részt használok egy sütéskor 50 deka körüli liszthez.
Ment még bele:
1 deci kefír + 2 deci víz (kellett még egy kicsi víz hozzá dagasztáskor)
2 csapott tk só
2 ek olaj
1/2 kupak 10%-os ecet (aszkorbinsav helyett ezt használom)
2 ek burgonyapehely
45 deka búzaliszt (finom és rétes felesben)
10 deka kukoricaliszt
1 tk cukor
1/4 kocka Budafoki friss élesztő
Bedagasztottam, duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, kinyújtottam, feltekertem. Kikent, lisztezett tepsibe tettem, bevágtam, kelesztettem. Gőzös sütőben megsütöttem. Mindmegettem.
Na jó, még nem mind. De gyorsan fogy.
Egy szombati buliba kenyérfelelős vagyok. Passzol a birkapörkölthöz a kukoricás kenyér?
2009. július 18., szombat
Bluette
2009. július 14., kedd
Hőségriadó
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)