2010. február 24., szerda

FORL


Encike az egyik új mentvényünk. Gyönyörű és nagyon szereti az embereket. Legszívesebben a vállamon töltené a napot.
Vérvételre vittem tegnap. Igencsak ütős a lehelete, így megkértem a dokit nézzen szét a szájában. Sajnos nem sok fogat talált. Annál több fogkövet és gyulladást. Encinek FORL-ja van.

"Napjainkban egyre elterjedtebbé válik egy, speciálisan csak macskákban létező, a fogakra kiterjedő megbetegedés, melynek megnevezésére az angol orvosi leírás kezdőbetűit használják: FORL (Feline Oral Resorptive Lesion).
Ez a megbetegedés lassan járvánnyá válik a macskák körében. Sajnos igen nehezen felfedezhető, teljesen még nem tisztázott kóroktanú megbetegedés. Nem kíméli sem a fiatal sem, az idősebb macskákat. A betegség lényege, hogy a fogak belülről, a fogbélüreg felől, körülbelül a fogíny magasságában, máig tisztázatlan okok hatására, felszívódnak. A felszívódásért a fogbélüregben normálisan is jelenlevő sejtek a felelősek, amelyek ilyenkor megszaporodnak. A fog a nyaki részen, az ínynél szívódik fel lassanként és, szinte alig láthatóan, kilyukad. Ezzel a felszívódás folyamata nem áll meg, hanem tovább halad. Rendszerint a fogról a korona része letörik, és az íny a gyökér fölött bezáródik. Ez nagy fájdalommal, étvágytalansággal, szájszaggal járó betegség. A gazda nem vesz észre mást, csak azt, hogy macskája egyre válogatósabb. Gyakori a másodlagos fogkőképződés, amely az elváltozást gyakran elfedi. Miután a betegségre jellemző, hogy az ínynél, illetve alatta kezdődik és alakul ki, kimutatáshoz fogászati röntgenfelvétel és alapos kutatószondával való vizsgálat szükséges.
Mindenképpen gondoljunk erre a betegségre, ha a macskánk (akár fiatal akár idősebb) napról napra válogatósabb, nem rég szedték le a fogkövét, és ennek ellenére rövid idő elteltével újra panaszai vannak. Gyakran kedvetlen, talán a súlyából is veszít, kifejezetten kerüli a rágós ételeket, gyakran csurog a nyála és bűzös a szájszaga."

Forrás: Famkat

Ez azt jelenti, hogy Encikének a szemfogain kívül (azok jók) az összes többi fogát, mind az ötöt, ki kell húzni. Utána nyilván beletelik némi időbe míg az ínye meggyógyul. Aztán vidáman ropogtathatja a száraztápot.

5 megjegyzés:

Rita írta...

szegény cico....de mégis szerencsés, mert Te elviszed orvoshoz, kezelteted, meggyogyitod!

Belly írta...

Tényleg nagyon szép cica.Olyan bájosan néz!

Drukkolok,hogy gyógyuljon!

Vaci írta...

Csak szemfoggal is gyönyörű cica :-)
Nagyon drukkolok, hogy ezzel a fogászati akcióval megszűnjön a baj és hosszú, boldog cicaélete legyen +++++++++++++++++++++++++++++

Nyafkamacska írta...

Ó, én teljesen bele vagyok esve :-)

Juhizs írta...

Nem is gondolná az ember, hogy ilyen fogbetegsége lehet egy cicának, vagy csak én nem gondoltam. Nagyon aranyos egyébként :-)