2009. április 17., péntek

Bagett avagy görbett :-)


Tegnap este nekiálltam sütni egy bagettet. Bedagasztottam, de elég hideg volt, nemigen akart kelni. Nekem viszont leragadt a szemem. Betettem a gubbasztó tésztát lefedve a hűtőbe. Ma délután előszedtem, kicsit átmasszíroztam, kinyújtottam, vékonyan megkentem olvadt margarinnal, feltekertem, ferdén bevagdostam, és kikent tepsibe tettem. A nagyobbik piros tepsimben átlósan fért el. Persze kelés közben kinőtte és enyhén S alakú lett. Jó gőzős sütőben sütöttem. Még meleg. Szerintem addig virrasztok, míg kihül és meg tudom kóstólni :-)
Recipe:
50 deka liszt (fele rétes, fele finom)
1 csomag száraz élesztő
1 tk só
1 ek sikér
1 pohár kefír + annyi víz, hogy összesen 3 deci legyen (még szűk fél deci kellett)
2 ek kukoricaolaj

2 megjegyzés:

Körmi írta...

Jól néz ki!!! Vajh milyen lett???...magamból kiindulva, biztos kivárom amig kihül, vagy sem, hanem melegiben megkostolom!...más biztos kivárja a reggelt! ;D
Forró sütőben sütöd? s gőzős az azt jelenti, hogy a sütő aljába vizet teszel lábosban??

Nyafkamacska írta...

Finom lett. Végül kivártam míg kihűlt, mert utána sütöttem egy kalácsot is és inkább azt molesztáltam :-)
A sütő aljában egy tepsiben van víz és sütés közben be is spriccelek a sütőtérbe.
Maximumon melegítem elő (ez 8-as ) és 10 perc után visszaveszem 6-os fokozatra. Nagyobb darabnál inkább 5-ösre.