2009. április 13., hétfő

Szétnyílt kenyér


Már régóta szemeztem egy különleges fazonú kenyérrel Maci konyhájában. De nekem a fehérkenyér nem annyira jön be. Ma elfelejtettem beledagasztani a tökmagot a kenyértésztába. Először úgy gondoltam, majd kelés után kinyújtom, rászórom, feltekerem és lássuk mi lesz belőle. Aztán mikor előttem volt a kinyújtott tészta inkább az olajos flaskáért nyúltam. Meglocsoltam olajjal, egy ecsettel elkentem, feltekertem, áttettem a tepsibe és nyissz. Sikerült kicsit nagyot nyisszantanom és a felső réteget levetette magáról sülés közben, de nagyon finom lett.
A recipe:
15 deka teljeskiőrlésű rozsliszt
10 deka Graham liszt
25 deka búza finomliszt
1 cs szárított élesztő
1 ek sikér
1 ek lenmag pehely
1 tk só
1 tk a köményből és korianderből kevert kenyérfűszeremből
3,5 deci víz (szűken)

Ez egy jó masszív tészta, inkább gyúrni lehet mint dagasztani. Duplájára kelesztettem, nyújtottam, kentem, tekertem, kikent tepsibe tettem, vágtam. Megint kelt 1/2 órát. Előmelegített, gőzös sütőbe tettem. 10 perc után levettem 6-os fokozatra. Kb 40 percig sült. Közben többször bespricniztem vizet.
Finom puha a bele, kicsit vastagon kentem bele az olajat. Jó ropogós a héja. Kár, hogy a gyökérkezelt fogam érzékeny, csak féloldalasan tudtam ropogtatni. Nem úszom meg, vissza kell menni vele a fogdokihoz :-(

1 megjegyzés:

Erika írta...

Ez naggggyon guszti!!!